ГоловнаБлоги Вероніка Брудка Як це - бути ВОЛОНТЕРОМ у зоозахисній організації?

Як це - бути ВОЛОНТЕРОМ у зоозахисній організації?

Дивним було для мене відкриття, що у наші суперпрогресивні часи все ще багато людей не мають уявлення взагалі (або ж воно досить викривлене) про те, хто такі волонтери, що таке стерилізація та вакцинація. І часто такі люди є працівниками освіти, медичної сфери, держорганів - словом тих вертсв, які б мали самі пояснювати іншим нове й незрозуміле... І замість того, щоб допомагати, через цю свою "білу пляму" в знаннях досить солідно заважають нам, волонтерам.
Як це - бути ВОЛОНТЕРОМ у зоозахисній організації?

Так, я волонтер! Так, ми допомагаємо тваринам безкоштовно. Ні, це не моя робота, я не отримую за це гроші. Так, нормальна робота є. А ще навчання, дім і родина.

Так, у нас бувають породисті тварини. Ні, не часто. Так, і кішки, і собаки. Найчастіше це такси. Ні, чихуа-хуа ще не було. Звичайно ж, як тільки з'явиться - обов'язково повідомлю!

Ні, ПРИТУЛКУ У НАС НЕМАЄ. Взагалі немає. Так, виділялися кошти. Ні, «десь там, в районі» - це не притулок. Тааак, це жахливо, що наші чиновники так відмивають гроші.

Утримуємо тварин на перетримках. Перетримка - це тимчасовий дім для тварини до часу її прилаштування. Так, у квартирах. У різних людей. Іноді за гроші, іноді ні. Так, поки тварина не знайде справжній дім і нових хазяїв.

Звідки ми беремо тварин? Очевидно, з вулиць. Адже вони ж БЕЗДОМНІ. Іноді підкидають.

Ні, кошенят вашої Мурки прилаштувати не можу. За правилами групи. Так, я бездушна сволота.

Я волонтер! Я пам'ятаю в «обличчя» абсолютно всіх тварин, які зараз перебувають під опікою групи. І можу прямо відразу сказати, чи є зараз у нас сіро-смугаста дівчинка з білою правою задньою лапкою, бажано до 3-4 місяців. Я обов'язково з'їжджу до вас 5-6 разів, покажу кожну із знайдених сіро-смугастих, навіть з білою лапкою, і відвезу їх назад, тому що смужки не сильно виділялися.

Звичайно ж, я знаю характер кожної тварини. І їх батьків. Знайома особисто. Ні, на жаль, бабусь не застала. Я можу відразу сказати, якою виросте та чи інша тварина. І за розміром, і за забарвленням, і за характером, і які у неї стосунки із шпалерами, перськими килимами, британськими кішками і афганськими хортами.

Я волонтер! Я можу нескінченно слухати ваші пропозиції щодо поліпшення роботи групи. Звичайно, всі вони шалено нові і застосовні до життя! І найвдаліше формулювання, щоб їх запропонувати, це: «А чому б вам не зробити так, дівчатка?! Це було б набагато краще, ніж те, що робите ви!».

Я обов'язково прилаштую в добрі руки всіх котів і собак в окрузі. Я прекрасно розумію, що ви у своїй крихітній трикімнатній квартирі ніяк не можете тримати величезне двомісячне кошеня, але вам всіх їх дуже шкода.

Так, і грошей, звичайно, у вас теж зайвих немає. Десять гривень - це ж така величезна сума! Звичайно ж, я знаю напам'ять усі на світі собачі хвороби та їх симптоми. І котячі теж. І, природно, можу визначити захворювання за описом типу «Ну, а ще у нього ніс сухий був, та й взагалі він якийсь млявий...» А ще я пам'ятаю назви всіх ліків, знаю, які з людських підходять тваринам, і можу виписати рецепт замість ветеринара прямо зараз, по телефону.

Так, я волонтер! Я можу приїхати у дві години ночі до вашого будинку, тому що ваш кіт чхнув або вам здалося, що у дворі мучать собаку. Я ж не сплю. І не їм теж. Взагалі, я харчуюся енергією, якою заряджаюсь від тварин.

Так, я волонтер! І на відміну від вас, я не просто лайкаю мімімішні фото кошенят в соцмережах. Я рятую дійсно важких тварин, що знаходяться на волосок від смерті. Доглядаю за ними весь той час, поки вони одужують. А якщо це не вдається зробити і вибору немає - допомагаю їм відійти, оплакуючи кожного, тому що всі вони стають моїми дітьми .

Я волонтер! Так, у мене був не найпривітніший голос, коли ви подзвонили о 1.30 ночі, щоб повідомити, що проїхали повз збиту собаку і ПРОЇХАЛИ ПОВЗ. І, звичайно, у нас є чергові машини, в яких люди живуть, не сплять і тільки й чекають, щоб приїхати за кожною собакою, яку ви побачили біля дороги, адже вам лінь вилізти з машини і хоча б перевірити, жива вона чи ні. І, звичайно ж, ми зобов'язані це робити, якщо вже ми самі вибрали для себе таку долю. Так, до речі, ми САМІ вибрали її для себе і, саме виходячи з цього, ні ви, ні хто-небудь інший не може вказати нам на те, що робити, а що ні. А що вибрали ВИ?

Так, бюджет виділяється. Так, з наших з вами податків. Ні, він виділяється на вилов і умертвіння тварин, а не на порятунок. Так, цього не може бути, адже вони - муніципальна організація, а в цій країні влада і чиновники - найчесніший народ! Так, швидше за все, я перебільшую, адже не може бути, щоб люди в уніформі, які приїхали за вашою дворовою Жучкою, відвезли її на забій, вони ж обіцяли її прилаштувати!

Так, я волонтер! І ми, звичайно ж , чорт зна на що витрачаємо ваші гроші, адже напевно в цій освіченій державі кожна ветеринарна клініка лікує бездомних тварин безкоштовно, адже у вашому розумінні «вони просто зобов'язані!». І, звичайно ж, у вас немає язика, щоб звернутися до знайомих з проханням зібрати грошей, щоб ми врятували кішку, яку ви ж нам і принесли на порятунок.

Так, я волонтер! І я допомагаю тваринам, хоча є стільки проблем у людей, дітей, інвалідів, і я просто зобов'язана кинути все, засоромитися і допомагати саме їм, а ще краще - всім їм одразу, і тоді істина засяє, адже ми всі начхаємо на тварин, які щодня стають жертвами ЛЮДСЬКОГО бузувірства. І так, до речі, я допомагаю і дітям, і інвалідам, і навіть людям похилого віку, хоча деякі з них поливають мене і мою собаку брудом з вікон своїх квартир. Я їм допомагаю. А ВИ?

Так, притулкам і волонтерам можна допомогти. Так, доведеться відвезти речі, старе крісло й корм самим.

Так, допомогти завжди можна! Грошима, роботою, послугою, медикаментами, добрим словом, розумінням, зрештою, простим поширенням інформації! Так, можна завжди звернутися і запитати: «А як я можу допомогти?».

Я волонтер! Я щиро радію за кожного мого підопічного, який знайшов справжній затишний будинок! Тому що кожен з них - моя найрідніша істота.

Я волонтер. Я роблю дуже важку, але важливу і потрібну справу.
Тільки вам вирішувати - приєднатися або продовжувати стояти з пафосним виглядом осторонь.

09.10.2013 22:32:04

Коментарі

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно Авторизуватись.


×
Авторизація