ГоловнаБлоги Mychail Квітучі провісники весни

Квітучі провісники весни

Про квіти, які найперші зацвіли цією весною
Квітучі провісники весни

         От і минула зима. Хоча цього року вона була більше схожа на пізню осінь, але все-ж-таки природа спала. Звичайно, у деяких, найбільш теплих місцях вона часто прокидалася. Адже понераз в новинах можна було зустріти інформацію про цвітіння рослин, наприклад на клумбах Ужгородського замку. Тоді цвіли братки, себто декоративні фіалки, які російською мовою називають "анютины глазки".

     І не встигла ще зима минути, оскільки вона була майже безсніжною, з-під землі виглянули підсніжники і шафрани.


Шафран (Фото Джахман Р. В.)

Деякі з цих квітів закарпатцям вдавалося помітити ще в кінці січня. Нажаль, це червонокнижні квіти часто зривають і продають на ринку. Ще пів-біди, якщо вони вирощені вдома на клумбах, а якщо вони зірвані в лісі, що є їх природним середовищем зростання, то це вже пряме порушення законів України. Краще вже милуватись підсніжниками і шафранами на місцях, де вони ростуть (а хоча б навіть на тих самих клумбах). Подібний до підсніжника білоцвіт також розкрив свої дзвоникоподібні віночки. Ці рослини відносять до ефемероїдів.
       Добре придивившись по уздоріжжям чи зеленим зонам Ужгорода Ви можете помітити фіолетові квіточки фіалок, а інколи навіть фіалку білу.

Фіалка біла

       І ті, і інші зростають та якраз цвітуть на території Ужгородського замку. На ужгородських клумбах також можна помітити великі білі квіти декоративних фіалок (наприклад біля греко- католицького собору на площі Андрея Бачинського).

       Хто ж не впізнає на вигляд рослини первоцвіту весняного, які також приступили до цвітіння ...

Первоцвіт весняний готується до цвітіння

       Але з іншого боку досить непомітними для Вас будуть дрібні квіточки зірочників, але і вони також вже розквітли!

Зірочник

       Зацвіли також кущі форзиції. Також на деревах, які запилюються вітром (вільха, береза, верба).


       Квіти мати-й-мачухи (підбіл), у принципі, звичне явище на початку весни, а от квіти кульбаби, які також нещодавно розпустились, не кожної весни з'являються так рано. Також під час пішої ходи по Ужгороду, зверніть увагу на сині квіточки вероніки лісової, а в деяких частинах міста можна помітити білі віночки стокроток, або, як ще їх називають, маргариток. Сьогодні, 7 березня, я помітив розквітлий барвінок. Буду додавати в прикріпленнфя все нові фото поступово розквітаючих рослин. Може хтось скаже, що в такі соціально і політично напружені часи нам не до квітів, але скажу у відповідь - серед всього цього якраз дуже добре відволіктись трохи і зрадіти першим квітучим проявам весни і тоді в душі з’являється позитивний настрій, надія на краще... отже зустрічаймо квітучу весну радісно.

05.03.2014 10:50:25

Коментарі

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно Авторизуватись.


×
Авторизація