ГоловнаБлоги Mychail Конференція з практичних питань природничої музеології в Національному науково-природничому музеї НАН України

Конференція з практичних питань природничої музеології в Національному науково-природничому музеї НАН України

24-25 жовтня 2013 року мені довелось взяти участь у пізнавальній конференції, яка відбулась в Національному науково-природничому музеї НАН України (м. Київ).

       Це перша і справді більше практична, аніж просто наукова конференція з усіх тих науково-практичних, на яких я бував раніше, адже тут ми не просто доповідали і заслуховували доповіді, а також відвідали фонди музею та ознайомились з роботою їх співробітників з фондовими колекціями. Також для учасників конференції були проведені два майстер-класи по різних аспектах природничо-музейної роботи, а саме – виготовлення об’ємних гербаріїв та професійна чистка хутра і чучел тварин, про які я детальніше розкажу нижче.

       Доповіді та екскурсії фондами музею відбулись у перший день конференції. Після ознайомлення з фондовими колекціями відбувся круглий стіл на актуальну для музейних працівників тему «Правила зберігання та обліку об’єктів в природничих музеях». Ця частина роботи «музейників» є дуже важливою, адже фонди музеїв постійно поповнюються новими експонатами та колекціями, і тому системи обліку фондів потребують постійного вдосконалення, а самі експонати – правильного догляду під час зберігання. Вистуає Чорнобай Юрій Миколайович, директор Державного природознавчого музею НАНУ (м. Львів)Всього цього учасники конференції навчались під час екскурсій орнітологічними, теріологічними, герпетологічними, іхтіологічними, геологічними фондами, а також фондами ботанічного та палеонтологічного музеїв, та при обговоренні цих питань в процесі роботи за «круглим столом». Протягом дня ми також встигли ознайомитись з експозиціями Національного природничого музею, метою яких є показати різноманітність живої та неживої природи України та всієї Земної кулі, а також історію розвитку природничих досліджень. Наступний день роботи конференції був присвячений вищезгаданим майстер-класам. Перший з них, а саме «Збереження та чистка опудал та шкір хутрових ссавців в умовах фондів та експозиції» провела для нас співробітник музею Шевченко Людмила Сергіївна. Вона самостійно розробила просту, але ефективну методику очистки та надання блиску хутрам, які навіть тривалий час покривалися порохом та іншим брудом. Застосовуючи цей метод музейні працівники надалі зможуть відчистити до блиску навіть хутра та чучела тварин з білою шерстю, що, здавалося б, не так вже й легко.

     співробітник музею Шевченко Людмила Сергіївна під час проведення майстер-класуОдин з етапів чистки чучела

Наступний майстер-клас називався «Створення об’ємної фітоекспонатури». Це також дуже цікавий метод, або навіть сукупність методів, з допомогою яких можна отримати об’ємний рослинний експонат, що набагато більше нагадує рослину в природному стані на відміну від плоского гербарію. Крім методів сушки таких рослинних препаратів, нам показали також методи якісного підфарбовування стебел, листків та квіток, створення штучних плодів та багато інших цікавих «спецефектів». Бажаючі, після закінчення майстер-класу, і самі мали можливість попрактикуватись у змішування фарб та фарбуванні частин об’ємних гербаріїв.

      У кінці конференції відбувся дружній обід під час якого всім учасникам вручили сертифікати, які засвідчують, та будуть нагадувати учасникам, що вони справді плідно провели час, пізнавши багато чого нового та добре поспілкувались під час конференції. Хочеться зауважити на привітність та щирість організаторів конференції, а також дружню атмосферу на всіх заходах, що відбувались. Ще хотілося б побажати всім учасникам конференції надовго зберегти приємні враження від неї і частіших зустрічей на майбутніх конференціях та семінарах.

В холі музеюБіля входу у будівлю науково-природничого музею НАНУ

29.10.2013 0:46:54

Коментарі

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно Авторизуватись.


×
Авторизація